Esperant dimissions al CIS

OPINIÓ

Ens agrada viure en l’engany, ens agrada donar importància a les coses que estan per passar, ens agrada comentar més el possible futur que el present real. Són les explicacions que trobo a la rellevància que els mitjans de comunicació donen sempre a les enquestes, als sondeigs d’opinió… o això, o és que no tenen altra cosa amb la que omplir el diari. Segurament és el primer grup de motius, només cal fer una ullada per observar com les enquestes, les simples enquestes, són la notícia més comentada del dia en què apareixen, la més llegida, i amb els habituals anònims o no tan anònims dictant sentències com si aquells ja fossin uns resultats reals. Sempre he mirat amb un punt de sorpresa, i per què no dir-ho d’indignació, que els diaris donin el mateix espai a la portada a un sondeig que al resultat final que tindrà aquella contesa electoral. No sé quan va començar a passar, però, repeteixo, trobo al·lucinant que la premsa suposadament seriosa en faci aquest tractament.

Però anem al gra. El passat 12 de novembre el “gran” Centro de Investigaciones Sociológicas, el CIS, feia públic el seu sondeig d’intenció de vot a les eleccions al Parlament de Catalunya. Els mitjans no ens paren de repetir que aquest sondeig és especialment fiable perquè es fa amb una mostra més àmplia que “els altres”, com si no hi hagués molts altres paràmetres a tenir en compte a l’hora de fer un sondeig. Doncs bé, el CIS donava els següents resultats (entre parèntesi el nombre de diputats que van acabar obtenint les formacions al cap de setze dies): CiU 59 (62); PSC 33 (28); ERC 15 (10); PP 14 (18); ICV 11 (10); C’s 3 (3); SI 0 (4). Bravo, un sol encert, i amb una diferència d’escons especialment elevada en els casos del PSC i d’ERC (+5 els en donava) i del PP i SI (-4 i +4). “És que els sondeigs no estan per encertar-ho, sinó per marcar tendències”, deixa anar de tant en tant algú. Doncs aleshores, per què tanta importància al CIS? Per què gastar-hi tants calés? Recordar que el CIS depèn del Ministero de Presidencia, que paguem entre tots. Tendències? Un nen de 10 anys amb 50 trucades aleatòries hagués pogut comprovar que CiU pujava i el PSC i ERC baixaven, com ja ho deien totes i cadascuna de les altres enquestes, fetes amb menys mitjans que els del CIS. Aquell divendres, l’enquesta del Centro era la primera informació al Telenotícies de TV3, dedicant-li més de dos minuts de temps, i al dia següent ocupava la portada de molts mitjans escrits… Una portada i un temps informatiu centrats en unes suposicions.

La pregunta que em faig és si al CIS ningú no hauria d’assumir responsabilitats després d’aquests errors que no són menors – no preveure ni la possibilitat que entrava una nova formació al Parlament tampoc és poca cosa -, mai se n’assumeixen, i, malgrat tot, els mitjans segueixen donant una credibilitat al CIS senzillament brutal, com si aquest organisme tingués la bola de cristall i encertés el futur. Com ens podem fiar de molts altres resultats d’enquestes que van donant? Que si les principals preocupacions dels espanyols, que si s’està d’acord amb l’avortament, que si la coalició de govern que es prefereix… Els mitjans de comunicació, a més a més, es tiren pedres a la pròpia teulada, ja que sovint els mitjans donen tanta o més importància al sondeig del CIS que al que ells mateixos encarreguen i paguen per aquelles mateixes dates. Després de dimitir els del CIS, haurien de dimitir uns quants directors de diari, per poc creatius, oferir en portada exactament el mateix que ofereixen els de la competència, i enganyar els seus lectors.

Share on Facebook

Share

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Opinió i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s