Pompeu Fabra i Mataró, el nostre petit Maig del 68

El monument a l’aire lliure més proper al pis dels meus pares és, i ha estat sempre (varen arribar a Mataró el novembre de 1969), un monòlit dedicat a Pompeu Fabra. I això a pesar del canvi d’emplaçament (del monòlit, no dels meus pares): de primer es trobava tocant a l’avinguda de Puig i Cadafalch (abans carretera d’Argentona), en uns jardinets urbans, i des de no fa pas tant uns 200 metres més avall, a la plaça d’Occitània, en un racó de gespa davant la biblioteca pública que llu el nom del filòleg. Potser per això, perquè hi dec haver passat per davant tantes vegades com visites ha tingut el Gangnam Style a YouTube, que em va causar especial interès descobrir aquest diumenge que en el menjador de Ca l’Arenas Centre d’Art (C/ d’Argentona, 64) s’hi explica i recorda amb tot detall l’homenatge que Mataró va retre l’any 1968 a l’ordenador de la llengua catalana amb motiu del centenari del seu naixement, i, entre els actes, el més destacat i popular fou, és clar, la inauguració del monòlit.

© X. Amat

© X. Amat

A l’espai s’hi recullen els esbossos que l’artista Jordi Arenas i Clavell va fer de l’obra, així com el motlle del medalló amb el rostre de Fabra inclòs al monòlit, i fotografies del dia de la inauguració, el diumenge 26 de maig de 1968. S’hi veu molta gent, i entre els assistents hi havia la filla de Fabra, Carola. Regirant els documents que hi ha a Ca l’Arenas, sabem que el monument costà 27.222 pessetes, la majoria aportades per part de particulars i entitats, mentre que l’Ajuntament –aleshores amb l’alcalde Pedro Crespo al capdavant– i la Caixa Laietana varen fer també algunes donacions, per al monòlit i per a les altres activitats programades en record del filòleg: un carrer dedicat (precisament el que uneix els dos emplaçaments que ha tingut el monument), un concurs infantil i juvenil d’ortografia catalana (va haver-hi 143 participants), una audició de sardanes, algunes conferències… L’impulsor de tot plegat va ser l’Agrupació Científico-Excursionista, que creà una comissió en la qual hi participaren 30 entitats i es formà una junta en què hi eren Jesús Segura (president de la mateixa i del Cercle Catòlic), Joaquim Bartra, Josep Beltran, Joaquim Casas, Núria Duran, Josep Mas, M. Carme Maltas, Manuel Salicrú i Pere Solà. Alguns d’ells segueixen avui, 46 anys després, ben actius en el món associatiu i/o polític local.

Inauguració del monòlit, el 26 de maig de 1968

Inauguració del monòlit, el 26 de maig de 1968

Fent una mica de recerca, he trobat que fins i tot el diari ABC es va fer ressò d’aquest esdeveniment, i amb paraules prou elogioses envers la figura de Fabra. Tot i així, la notícia més destacada de la mateixa pàgina era que una serp s’havia colat a Ràdio Sabadell…

Monòlit Pompeu Fabra a l'ABC

A l’exposició no se’n fa referència, però m’ha semblat si més no simbòlic que aquests actes al voltant del mestre Pompeu Fabra tinguessin lloc mentre el món estava pendent del Maig francès. Penso que fou un petit oasi de llibertat a casa nostra, un petit Maig mataroní, i la Comissió organitzadora es va envalentí tant que fins i tot, com explica Francesc Masriera en el díptic de la mostra, demanà a les autoritats “…que aparezcan en nuestras calles y plazas rotuladas, además de la forma actual, en catalán”. Petició desestimada perquè es va considerar “innecesaria la duplicidad en lengua catalana de la rotulación de las calles”.

Un darrer apunt: no deixeu d’entrar a Ca l’Arenas algun d’aquests dies, no només pel que he explicat de Pompeu Fabra, sinó també per molts altres apartats interessantíssims que formen part de l’exposició Art a Mataró 1959 – 1983. Anys de resistència i ruptura, des del record de les enyorades tertúlies d’El Racó fins a l’art transgressor de Lluís Güell. El seu Negre ferit de bala no us deixarà indiferents.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura, Espais, Hemeroteca, Història, Monuments, Personal, Pobles i ciutats, Reportatges, Societat i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s