Llibres

 ◊ Llach, lletra i música.

Portada Llach

Autor: Xavier Amat.

Edita: Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Any: 2014.

“Crec que m’he empassat, sense massa esforç, tota la bibliografia que s’ha publicat sobre l’artista que ens ocupa (…). Llegir aquests textos m’ha fet tornar a escoltar un altre cop la seva obra, però cap m’ho ha fet fer com aquest volum que teniu a les mans i, en escoltar de bell nou la seva música, tenia la sensació que el coneixia més i millor. Aquí, l’autor despulla les cançons, en fa una radiografia, les analitza amb lupa, i ens permet veure-hi coses que potser ens van passar per alt. L’examen detallat que en fa demostra que l’obra d’un gran creador pot créixer a cada relectura o escolta i que acostant-nos-hi des d’una altra perspectiva ens aporta tot un altre món que s’afegeix al què ja teníem. És un manual excel·lent per tornar a entrar en el món llachià amb més bagatge, o també per descobrir-lo als nous aventurers als quals els pot servir de fiable guia. Aquest llibre ens fa més fàcil i apassionant el fet d’acostar-nos a unes cançons i a la persona que hi ha al darrera, també ens fa més savis i a mi personalment m’ha fet més feliç. Tant de bo que a vosaltres també!”. Extret del pròleg de Joan Reig i Solé.

Per a tenir-ne més informació, pots consultar el Recull de premsa.

 

//

 ◊ Elisabet Cristina de Brunsvic, la reina dels catalans a Mataró. Juliol de 1708.

Portada Elisabet Cristina

Autor: Xavier Amat.

Editen: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, amb el suport de l’Ajuntament de Mataró.

Any: 2014.

Sinopsi: Des del setembre de 1711 al març de 1713 Catalunya estigué governada per una emperadriu consort, Elisabet Cristina de Brunsvic. Quan Carles d’Àustria marxà de Barcelona a la cort de Viena per a ser investit emperador, nomenà la seva esposa lloctinent, governadora i capitana general de Catalunya, a més de ser reina dels territoris del regne d’Espanya que dominaven els Aliats, en aquells anys ja pràcticament només el Principat. És per això que se la va conèixer com “la reina dels catalans”. Malgrat la rellevància històrica del personatge, el pas d’Elisabet Cristina per la nostra terra és poc conegut. La seva arribada tingué lloc a la platja de Mataró el 25 de juliol de 1708. Les cròniques de l’època narren l’entusiasme que la seva presència suscità entre la població. El llibre que teniu a les mans té el seu punt àlgid en aquells dies que van del 25 al 31 de juliol de 1708 a Mataró, fent una aproximació a la figura d’Elisabet Cristina i als moments que li van tocar viure.

Per a tenir-ne més informació, pots consultar el Recull de premsa.

 

 

◊ Veus de Mataró. Les lluites veïnals explicades pels seus protagonistes.


Autor: Xavier Amat. Fotografies: Sergi Bernal.

Editen: Federació d’Associacions de Veïns de Mataró i Ajuntament de Mataró – Institut Municipal d’Acció Cultural.

Any: 2009.

Web: http://veusdemataro.wordpress.com

Sinopsi: Veus de Mataró. Les lluites veïnals explicades pels seus protagonistes vol ser el recull d’un seguit de fets ocorreguts a la capital del Maresme al llarg dels darrers 40 anys, narrats per aquells que els han viscut en primera persona. Són 44 entrevistes que donen idea dels molts esdeveniments que es van succeint en una ciutat com Mataró – actualment amb 120.000 habitants -, fruit de diferents interessos o maneres d’entendre el barri o el municipi. Hi intervenen des de l’alcalde que li va tocar viure des del despatx de l’Ajuntament uns moments tan trascendents com els que van tenir lloc entre els anys 1973 i 1977, fins a alguns dels principals impulsors de mobilitzacions per salvar de l’especulació edificis emblemàtics, o que no s’instal·lés al barri el sistema d’estacionament de zones blaves.

Veus de Mataró vol ser també una eina de reflexió sobre la funció de les associacions de veïns o, en un sentit més ampli, de les reivindicacions i de les lluites veïnals. Però al mateix temps també de la importància que des de les institucions es dóna als col·lectius organitzats de veïns, i com, entre uns i altres, amb punts de trobada i punts de confrontació, van teixint el dia a dia de la ciutat.

 

Guia turística Les 3 viles. Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Caldes d’Estrac.


Coordinació: Francesc Castanyer i Xavier Amat.

Introducció: Rafael Vallbona.

Redacció: Xavier Amat, Vern Bueno, Betty Doñate, Eva Viñals i Judith Vives.

Fotografia: Raquel Begines, Quim Bertran, Toni Buch, Manel Martínez, Sergio Ruiz, Anna Tresserras, Andreu Ventura, Marc Vidal i Botiga Arrels.

Editen: Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres, Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt, Ajuntament de Caldes d’Estrac.

Any: 2009.

Sinopsi: Complet llibre-guia sobre aquestes tres viles maresmenques que recull tots els seus encants, des de l’oferta d’oci, gastronomia, fires, tradicions, o rutes a fer-hi, fins a la seva història i patrimoni.

 

F. C. Argentona (1923-1998). 75 anys de futbol.


Autors: Xavier Amat i Xavier Lorente.

Editen: Ajuntament d’Argentona – Àrea de Cultura.

Any: 1998.

Sinopsi: Amb un estil planer i directe, i a través del testimoni dels seus protagonistes i del suport documental del fons de l’arxiu de la Federació Catalana de Futbol, el llibre fa una aproximació acurada dels primers 75 anys d’història de l’entitat esportiva més antiga d’Argentona. Un treball de recerca que ha desafiat tots els obstacles derivats de l’oblit en que han quedat la majoria de les etapes de la història del club de futbol argentoní, des de la seva fundació oficial (1922) fins avui.

Anuncis